Lista alergenów

Alergeny

  1. Ziarna zbóż zawierające gluten tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy pszenica kamut a także ziarna odmain hybrydowych powyższych zbóz, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produtky przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produtky przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarno sojowe oraz produtky przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produtky przygotowane na ich bazie (łącznie z laktozą).
  8. Orzechy z drzew orzechowych tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadami lub orzechy oraz produtky przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produtky przygotowane na ich bazie.
  10. Gorczyca oraz produtky przygotowane na ich bazie.
  11. Ziarno sezamowe oraz produtky przygotowane na ich bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz sierczany w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produtky przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produtky przygotowane na ich bazie.
Skip to content